
Ψάρια με πατάτες στο φούρνο
Ψάρια με πατάτες στο φούρνο

Υλικά
4 μεγάλα ψάρια (π.χ. τσιπούρες, λαυράκια, σαργοί, μυτάκια)
1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
5-6 μεγάλα λεμόνια (σε ροδέλες)
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
4 φύλλα δάφνης
Αλάτι, Πιπέρι, Ρίγανη, Θυμάρι
Ελαιόλαδο
3-4 κλωνάρια δεντρολίβανο ή ρίγανη ή θυμάρι
Χυμός από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα ψάρια. Τα χαράζουμε από πάνω σε 2-3 σημεία. Τα τρίβουμε μέσα και έξω με 1-2 φέτες λεμονιού. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο, το μαϊντανό, τη ρίγανη, το θυμάρι και το αλατοπίπερο. Ανοίγουμε την κοιλιά των ψαριών και μοιράζουμε το μείγμα των μυρωδικών. Βάζουμε 1-2 ροδέλες λεμονιού στο καθένα και από 1 φύλλο δάφνης. Ρίχνουμε αλατοπίπερο, ρίγανη, θυμάρι και λίγο λάδι.
Βάζουμε στο ταψί ένα κουτάλι ελαιόλαδο και 1/2 φλ.τσ. νερό. Κατόπιν απλώνουμε φέτες λεμονιού και από πάνω τα κλωνάρια από το δεντρολίβανο. Τοποθετούμε από πάνω τα ψάρια και απλώνουμε πάνω τους 3-4 ροδέλες λεμονιού.
Πλένουμε τις πατάτες τις πασπαλίζουμε με ρίγανη, θυμάρι, αλατοπίπερο και τους ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. Τις βάζουμε στο ταψί και τις απλώνουμε ανάμεσα στα ψάρια.
Ψήνουμε στους 190-200 βαθμούς C, μέχρι να ψηθούν οι πατάτες και τα ψάρια (40-45 λεπτά)
Όταν ψηθούν τα περιχύνουμε με χυμό λεμόνι.